Statystycznie, w co drugim produkcie na półce przeciętnego sklepu, mało i wielko-powierzchniowego – znajduje się olej palmowy. Zawarty jest on m. in. w żywności, w kosmetykach, w chemii gospodarczej.

Popyt na ten surowiec jest ogromny i cały czas rośnie. Napędza to gospodarkę, a przy tym przyczynia się to do zwiększania upraw i do niekorzystnych zmian w globalnym ekosystemie. Dlatego tak ważną kwestią jest pozyskiwanie oleju palmowego w sposób zrównoważony. Chodzi tu zarówno o niedopuszczenie do zubożenia różnorodności biologicznej w różnych rejonach świata, ale i o to, aby prawa pracowników plantacji były przestrzegane, by proces produkcji był transparentny i aby właściwie gospodarować odpadami.

Drzewa olejowca gwinejskiego mają niezwykle wysoką produktywność, dlatego zastępowanie oleju palmowego produkcją alternatywnych olejów roślinnych nie ma sensu. Nie przyczyni się do korzystnych zmian w naturze, gdyż wzmożona produkcja innych surowców wpłynie na wzrost emisji dwutlenku węgla i zapoczątkuje kolejne zmiany środowiskowe.

Przestrzeganie i wdrażanie norm ustalonych przez RSPO (the Roundtable on Sustainable Palm Oil), koniecznych do uzyskania certyfikacji  – to najbardziej optymalny kierunek działań, jaki można przyjąć. Olej palmowy wytwarzany z zachowaniem standardów, w sposób zrównoważony minimalizuje wpływ na środowisko naturalne. A jak powstaje olej palmowy?

Jak powstaje olej palmowy?

  • Zebrany owoc palmowy (kiść takich owoców może warzyć nawet 30 kg) przechodzi przez proces zwany sterylizacją, poddawanie działaniu wysokiej temperatury.
  • Następnie owoc palmowy trafia do tłoczni.
  • Kolejny krok to pozyskiwanie oleju. Owoce, w dużym obracającym się urządzeniu, są ubijane i zaczynają uwalniać trochę oleju. Następuje tłoczenie, odfiltrowuje się pierwsze zanieczyszczenia. Na tym etapie olej palmowy może być sprzedawany jako surowiec lub wysyłany jest do dalszej obróbki.
  • Rozpoczyna się proces rafinacji oleju palmowego i proces frakcjonowania. Proces rafinacji usuwa szkodliwe zanieczyszczenia, wpływa na kolor (odbarwienie), zapach (dezodoryzacja) i smak. Podczas destylacji frakcyjnej olej palmowy jest ogrzewany. Pomaga to oddzielić oleje o różnych parametrach, w tym te bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, a zawierające mniej tłuszczów nasyconych niż nieoczyszczony olej palmowy.

Korzystając z tej strony zgadzasz się na używanie plików cookies więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close