Olej palmowy powszechnie wykorzystywany jest do produkcji żywności i pasz. Jako substrakt – również do produkcji chemii, kosmetyków i biopaliw. Ogromne zapotrzebowanie sprawia, że nieprzerwanie zyskuje on na popularności.
Trend ten jest monitorowany, czuwa nad tym Polska Koalicja na rzecz Zrównoważonego Oleju Palmowego (PKZOP), a firma Frost & Sullivan sporządziła “Raport z badania poziomu certyfikowanego oleju palmowego 2020”. Przedstawia on szacunkowe dane, dotyczące zużycia oleju palmowego, a także oszacowania poziomu certyfikowanego oleju palmowego w Polsce w 2019 r. (analogicznie do raportu, który powstał w 2017 r). W tym miejscu należy zaznaczyć, iż Polska, obok innych gospodarek europejskich – jest jednym z głównych konsumentów oleju palmowego.
Nowy raport z badania poziomu oleju palmowego w Polsce!
W raporcie 2020′ omówiono istotę produktywności oleju palmowego. Zwrócono tutaj uwagę na celowość działań Stowarzyszenia na Rzecz Zrównoważonego Przetwórstwa Oleju Palmowego – RSPO (którego członkiem jest Control Union Poland), w kontekście negatywnych skutków ewentualnego zastąpienia oleju palmowego przez inne typy roślinnych olejów. W opracowaniu wykazano metodologię badań, gdzie pod uwagę wzięto olej palmowy stosowany w trzech kategoriach. Jest to żywność, chemia użytkowa i kosmetyki, są to również biopaliwa, pasze i inne. Zanalizowano zmiany w konsumpcji oleju palmowego w Polsce oraz poziom certyfikowanego oleju palmowego.
Certyfikacja RSPO ma na celu poprawę warunków wytwarzania oleju palmowego i minimalizację, idących za tym, skutków zmian środowiskowych. Wobec tego – doskonale rokuje zawarta w raporcie informacja o tym, iż poziom certyfikacji w Polsce nie odbiega znacząco od standardów Europy Zachodniej.
Raport z badania oleju palmowego w Polsce.
Źródło: Raport z badania poziomu certyfikowanego oleju palmowego w Polsce, Frost & Sullivan dla Polskiej Koalicji na rzecz Zrównoważonego Oleju Palmowego, 2020.